. .
 
Meklēt datubāzē Lapas karte E-pasts Meklēt     .  .
 
Aktualitātes >> Arhīvs >> Arhīva darbinieki Omskas un Tomskas apgabalu arhīvos


Omskas apgabala Jaunākās vēstures dokumentācijas centra lasītavā.
No labās - lasītavas vadītāja Tatjana Bakina, Latvijas Valsts arhīva direktore Daina Kļaviņa un Sabiedrisko attiecību un dokumentu popularizācijas daļas vadītājas vietniece Iveta Šķiņķe

Ar Valdības komisijas PSRS okupācijas nodarīto zaudējumu aprēķināšanai atbalstu no 29. septembra līdz 20. oktobrim arhīva direktore Daina Kļaviņa un Sabiedrisko attiecību un dokumentu popularizācijas daļas vadītājas vietniece Iveta Šķiņķe strādāja Omskas un Tomskas apgabalu Valsts arhīvos un Jaunākās vēstures dokumentācijas centros.

Mūsu mērķis bija iepazīties ar dokumentiem, kas glabājas Sibīrijas arhīvos par 1949. gada 25. martā izsūtītajiem Latvijas iedzīvotājiem.

Darbu uzsākām Omskas apgabala Valsts arhīvā un Omskas apgabala Jaunākās vēstures dokumentācijas centrā. Omskas Valsts arhīvā glabājas vairāk kā miljons lietu par laika periodu no 1722. gada līdz mūsdienām. http://www.ic.omskreg.ru/

Savukārt Dokumentācijas centrs, kas veidots 1991. gadā uz bijušā partijas arhīva bāzes, glabā komunistiskās partijas dokumentus.

Darba gaitā iepazināmies gan ar fondu rādītājiem, gan arhīvos veidotajām datu bāzēm, skatījām aprakstus un lietas. Galvenokārt mūs interesējošie dokumenti par izsūtīto latviešu nometināšanu Omskas apgabalā bija atrodami Omskas apgabala izpildkomitejas, rajonu izpildkomiteju, apgabala partijas komitejas un rajonu partijas komiteju fondos – tā bija sarakste, atskaites, dienesta ziņojumi, sēžu protokoli.

Dokumentācijas centrā glabājas arī daudz lietu, kas attiecas uz latviešu sekcijas darbu 20. gados.

Pēc vairāk kā nedēļas darba Omskas arhīvos pārbraucām 1000 km tālāk uz Tomsku, kur strādājām Tomskas apgabala Valsts arhīvā un Tomskas apgabala Jaunākās vēstures dokumentācijas centrā.

Tomskas apgabala Valsts arhīvs glabā vairāk kā 900 tūkstoši lietas 2100 fondos par laika periodu no 1629. gada līdz 2006. gadam. www.gato.tomica.ru

Savukārt Tomskas apgabala Jaunākās vēstures dokumentācijas centrs analoģiski kā Omskas apgabalā izveidots 1991. gadā. http://cdnito.tomsk.ru/

Jāsaka, ka Tomskas arhīvisti un vēsturnieki visai pamatīgi strādājuši pie savu fondu apzināšanas un dokumentu publicēšanas, arī par izsūtītajiem Baltijas iedzīvotājiem – tas mums atviegloja mūs interesējošo dokumentu apzināšanas procesu. Rezultātā atlasījām lietu dokumentus un pasūtījām dokumentu kopijas, kas rāda izsūtīto Latvijas iedzīvotāju nometināšanu Tomskas apgabala rajonos – viņu sagaidīšanu, sadalīšanu par apgabala rajoniem, par specnometināto latviešu dzīves un darba apstākļiem.

Nenoliedzami interesants un vērtīgs bija Tomskas apgabala Iekšlietu ministrijas Informācijas centra apmeklējums, kur varējām iepazīties ar dokumentiem par 1949. gada izsūtīto Latvijas iedzīvotāju ešelonu pieņemšanas atskaitēm, speckomandantūru veidotajām specnometināto uzskaites grāmatām, kā arī Informācijas centra kartotēku.

Tomskā atrodas arī Politisko represiju vēstures memoriālais muzejs, kas iekārtots bijušajā Iekšlietu Tautas komisariāta Izmeklēšanas cietumā. Ar muzeju mūs iepazīstināja muzeja vadītājs Vasilijs Hanevičs un vēsturnieks, vairāku dokumentu krājumu veidotājs Boriss Treņins.

Komandējuma rezultātā iegūto dokumentu kopijas un pieredze tiks izmantoti grāmatas „Aizvestie. 1949. gada 25. marts” sagatavošanā.

Sabiedrisko attiecību un dokumentu popularizācijas daļas vadītājas vietniece
Iveta Šķiņķe


Piemiņas vieta represētajiem Omskas apgabala iedzīvotājiem


Politisko represiju vēstures memoriālais muzejs bijušajā Iekšlietu tautas komisariāta izmeklēšanas cietuma ēkā


Tomskas apgabala Valsts arhīva lasītavā


Tomskā pie Altaja baznīcas

 



Pēdējās izmaiņas: 5.01.2024.
Copyright © Latvijas Valsts arhīvs
Komentārus par mājas lapu sūtiet: webmaster@archiv.org.lv