. .
 
Meklēt datubāzē Lapas karte E-pasts Meklēt     .  .
 
Izstādes >> Ojāram Vācietim – 70

Šo nelielo ekspozīciju Latvijas Valsts arhīvs velta kā vispatiesākās cieņas apliecinājumu Ojāram Vācietim un dzejnieka jubilejas gada ietvaros visiem, kas lasa un izmanto mūsu dokumentu krājumus.

Latvijas Valsts arhīvā nav Ojāra Vācieša personas fonda, tomēr viņa daiļrades fenomens skāris vairākus fondražus, kas veidojuši liecības par šo spilgto personību gan savā darbībā gan dokumentos. Kā pierādījums teiktajam ir šī izstāde, kuras vizuālo materiālu veido dokumenti vienīgi no arhīva fondiem.


Viena no astoņām izstādes planšetēm

Lielākais daudzums eksponātu iegūts no izdevniecības "Liesma" fonda (f-478), kurš galvenokārt satur savulaik izdošanai sagatavoto un arī izdoto grāmatu maketus, vāku, ilustrāciju un fotogrāfiju oriģinālus.

Latvijas Jaunatnes teātris skrupulozi dokumentējis savu darbību un materiāli, kas savākti teātra fondā (f-51), izstādes veidotājiem deva optimālu priekšstatu par Ojāra Vācieša garstāsta "Tās dienas acīm" dramatizējuma iestudējumu.

Arī Latvijas Nacionālā teātra dokumenti (f-86) par dzejas "Elpa" iestudējumu bagātināja ekspozīcijas iespējas.

Bagātu informāciju satur dzejnieka personas dokumentu lieta Latvijas Rakstnieku savienības fondā (f-473). Tomēr, ņemot vērā ekspozīcijas nosacījumus, orientējāmies galvenokārt uz vizuāli vieglāk uztveramu materiālu. Izstādes tekstuālai daļai izvēlēti citāti no Ojāra Vācieša un citu uzrādīto autoru publicētiem tekstiem.

Izstādei izveidota arī virtuāla versija "Ojāram Vācietim - 70" .

Materiālus sagatavoja
Personu fondu un trimdas dokumentu daļas
vadītāja vietniece Anda Mjurka.

Ekspozīciju iekārtoja
Dokumentu saglabāšanas daļas
vadošā arhīviste Rita Kjago.



Pēdējās izmaiņas: 5.01.2024.
Copyright © Latvijas Valsts arhīvs
Komentārus par mājas lapu sūtiet: webmaster@archiv.org.lv